Cu toate că nici o unitate şcolară din judeţ nu a semnalat încă probleme în asigurarea combustibilului pentru încălzirea unităţilor şcolare pe timpul iernii, liderii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) trag un semnal de alarmă asupra unor probleme inerente cu care se confruntă instituţiile de învăţământ din judeţ în sezonul rece.
Ţinând cont de răcirea accentuată a vremii din ultimele zile, reprezentanţii ASIS au precizat că asigurarea agentului termic este prioritară în această perioadă.
Prof. Radu Corbotiuc, responsabil de zona Câmpulung Moldovenesc, a atras atenţia asupra inexistenţei posturilor de fochişti, în lipsa acestora, conducerea şcolii recurgând la o serie de „improvizaţii”.
„Chiar dacă şcolile sunt dotate cu centrale, nu sunt fochişti să se ocupe de acestea. Fochistul trebuie să aibă o specializare, trebuie plătit cu anumite sporuri, iar în lipsa lui se improvizează”, a precizat Radu Corbotiuc.
În iarna anului 2012, la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, părinţii elevilor au fost chemaţi la şcoală pentru a tăia lemnele pentru foc.
„Unul, doi oameni nu fac faţă la toate sarcinile pe care le au la o şcoală, de pildă tăiatul lemnelor, de aceea au fost solicitat părinţii, la Şcoala Nr. 3. Ei au răspuns, dar nu e normal acest lucru”, a mai precizat Corbotiuc.
De partea cealaltă, Aurelian Cocoranu, responsabil ASIS pe zona Vatra Dornei, şi-a arătat îngrijorarea cu privire la faptul că la Vatra Dornei preţul gigacaloriei a crescut foarte mult, de la 170 la 240 de lei, astfel că încălzirea unei şcoli ar putea costa circa trei miliarde lei vechi anul acesta.
„Se va intra într-un colaps, preţul gigacaloriei este foarte mare. Căldură pe hârtie este la toate şcolile, însă trebuie să spunem şi că sălile de clasă nu sunt izolate, pe sub stoleria geamurilor ar putea intra şoareci la cât sunt de