Scris de Cristian Horgoș - Pe gardul sălii de sport a Universităţii din Oradea, unde a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar, studenţii au afişat un banner prin care cereau ca învăţământului să i se aloce 6% din PIB.
Studentul orădean Marius Deaconu, comisar educaţional al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a transmis că în acest an Guvernul a direcţionat către Educaţie doar 3,26% din PIB. Acesta în condiţiile în care, în 2009 şi în 2011, Educaţia a primit peste 4% din Produsul Intern Brut.
„Nici măcar acest procent de 3,26% nu ajunge în visteria Educaţiei pentru că, la rectificări, o parte din bani sunt redirecţionaţi către alte ministere. Ca atare ne-am alăturat protestelor organizate de ANOSR în mai multe centre universitare. La Oradea ne-am gândit să intrăm şi în grevă japoneză pentru o săptămână, dar am decis să nu creăm discrepanţă cu modul de protest din celelalte universităţi”, ne-a declarat Marius Deaconu, fost preşedintele al Asociaţiei Studenţilor în Istorie „Gheorghe Şincai” din Oradea.
Iar succesorul său la Asociaţia „Gh. Şincai”, Roland Olah, arată că fondurile insuficiente conduc la creşterea taxelor la studenţi.
„Şi la Oradea s-au mărit taxele studenţeşti în primăvară şi s-a vrut şi în toamnă. Aceste creşteri ale taxelor de şcolarizare s-au produs şi la universităţile din ţară. La Oradea o parte a căminului nou nu e terminat. Întradevăr, în căminul de la Înfrăţirea s-au investit anul acesta ceva sume. Dar despre condiţiile de cazare de acolo spune destul faptul că s-au cerut o sută de transferuri în Căminul C2”, ne-a explicat Roland Olah. Acesta mai dă asigurări că şi la Oradea reprezentanţii ANOSR vor organiza diferite proteste în vederea respectării Legii Educaţiei.Şi dascăli afectaţi
Reamintim că în discursul de deschidere a anului universitar, rectorul orădean Constan