Cu toţii am auzit de regula celor 5 secunde, care spune că alimentele ce sunt scăpate pe jos nu se contaminează cu bacterii dacă sunt ridicate în mai puţin de 5 secunde.
Am înţeles că această “regulă” se învaţă la şcoală, în clasele primare. De fapt, mai bine spus, este promovată de dascălii de biologie. Repet! E doar un zvon!
Ca să lămuresc această problemă, m-am documentat puţin din surse credibile şi am ajuns la următoarea concluzie.
Regula celor 5 secunde este un mit
Un aliment odată scăpat pe jos se contaminează imediat! Este adevărat că infestarea alimentului depinde de tipul de aliment (o bucată de unt se va contamina mult mai repede decât un chips în acelaşi interval de timp), de suprafaţa pe care cade şi de timpul petrecut pe acea suprafaţă.
În mod normal, pentru apariţia unei infecţii, organismul trebuie să fie inoculat cu peste 10.000 bacterii, dar acest lucru nu este bătut în cuie. Sunt bacterii care în număr mult mai mic pot provoca infecţii grave.
Există teorii conform cărora expunerea la astfel de alimente este sănătoasă pentru organism, contribuind, în perioadele cheie a copilăriei, la dezvoltarea sistemului imunitar. Cei care susţin astfel de teorii au ca punct de reper prevalenţa crescută a unor boli (alergii, boli autoimune) la persoanele din ţările dezvoltate, ce pare a fi legată de o igienă excesivă ce nu permite contactul cu antigenii străini care ar trebui să fie responsabili de dezvoltarea sistemului imunitar, în comparaţie cu persoanele din tările mai puţin dezvoltate, care au o igienă mai precară, însă boli mai puţine.
În realitate, această expunere necesară dezvoltării sistemului imunitar se referă la consumul obişnuit a alimentelor şi nu la consumul de alimente contaminate cu bună ştiinţă.
Având în vedere cele expuse, consider că ar trebui ca “regula celor 5 secunde” să se numească “regula