Fostul maior de Securitate Marin Pîrvulescu, 73 de ani, cel care l-a anchetat până în 1985 pe inginerul Gheorghe Ursu în legătură cu jurnalul său intim şi cu prietenii săi disidenţi din România şi de la Europa Liberă, s-a întâlnit, miercuri dimineaţă, la Tribunal, cu fiul victimei.
Securistul Pârvulescu neagă orice legătură cu moartea disidentului în arestul Miliţiei, în ciuda numeroaselor mărturii existente. Fostul securist susţine că Securitatea şi-a luat mâinile de pe cazul Ursu şi că moartea acestuia a avut loc în jurisdicţia „civililor” – miliţie şi procurori. Mai mult, el încearcă să acrediteze ideea că Securitatea nu avea nicio influenţă şi nicio putere asupra organelor civile de anchetă.
Într-un interviu pentru gândul, Andrei Ursu a explicat că această strategie a Securităţii de a muta cazul Ursu în jurisdicţia Miliţiei şi a civililor era menită să distragă atenţia internaţională de la acest caz, de care se interesase deja Ambasada SUA la Bucureşti, iar Radio Europa Liberă îl monitoriza atent. Mărturiile colegilor de arest ai lui Gheorghe Ursu şi chiar semnăturile lui Pîrvulescu de pe documente ale Securităţii arată că securistul a fost anchetatorul disidentului şi atunci când Ursu ajunsese în arestul Miliţiei.
Fostul securist se declară acum victimă şi se plânge deja că a avut un accident vascular şi un infarct în această vară. „Eu ştiu dacă mai prind (următorul termen de judecată)? Dacă mai e un meci ca ăla de aseară (Steaua-Chelsea, scor 0-4)... Nu vreţi să vorbim mai bine despre fotbal?”, spune Marin Pîrvulescu, anchetatorul lui Gheorghe Ursu, mort în arestul Miliţiei, în noiembrie 1985, din cauza bătăilor primite la interogatoriu şi în celulă.
„Nu, nu e vorba de nicio remuşcare. Nu l-am arestat eu şi nu l-am anchetat eu. Pricepeţi? Nu cunosc cine a fost anchetatorul. Mergeţi la organele de Miliţie şi întrebaţi. Noi eram o in