Sorin Mereacre: „încă nu am văzut rezultatele luptei cu corupția sau rezultate ce țin de domeniul tineretului.”
Comisarul european pentru extindere, Stefan Füle, va vizita săptămâna aceasta din nou Republica Moldova, pentru a participa la un Forum al societății civile din țările Parteneriatului Estic, la 4 și 5 octombrie. Forumul de la Chișinău se va desfășura cu mai puțin de două luni înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, la care Uniunea Europeană ar urma să anunțe progrese în relația cu țări ca Ucraina, Moldova sau Georgia. Tamara Grejdeanu a discutat cu unul din participanții moldoveni la forum, Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene:
Sorin Mereacre: „Noi, cei din Republica Moldova am discutat în platforma națională a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic mai multe idei cu care venim la Forum. Sigur că una din ideile care s-a conturat este faptul că ne dorim cât mai repede ca Uniunea Europeană să ofere regimul liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, asta fiind un lucru care ar fi cât de cât palpabil pentru cetățeni. Pentru că celelalte acorduri care le semnează Republica Moldova la anul viitor, cum se promite, ele vor avea efecte de lungă durată. De asemenea, venim cu un mesaj de a face anumiți pași concreți în rezolvarea conflictului transnistrean. Și aici iarăși avem nevoie de sprijinul statelor membre din UE și a Uniunii Europene în ansamblu. Alte chestiuni ar fi iarăși legate de combaterea și prevenirea corupției, care ne deranjează foarte mult pe o parte însemnată a membrilor societății civile din platformă, și reforma justiției.”
Europa Liberă: Domnule Mereacre, dar în ce măsură reușește societatea civilă să fie parte a dialogului dintre Republica Moldova și UE și mai ales care sunt valențele acestei implicări?
Sorin Mereacre: „Cât ține de relațiil