Lunar, părinţii trebuie să scoată din buzunar mii de lei pentru cazarea, mâncarea, transportul şi alte cheltuieli suplimentare pentru copiii lor, studenţi la facultăţile din Iaşi.
Mii de absolvenţi de liceu din Roman au ales să urmeze o facultate în Iaşi. Indiferent că aleg cazare la cămin sau să stea cu chirie, costurile de întreţinere lunare depăşesc, de multe ori, posibilităţile părinţilor, ceea ce îi obligă pe studenţi să-şi caute un loc de muncă. În ceea ce priveşte chiriile, studenţii plătesc lunar sume cuprinse între 150 şi 300 de euro, în funcţie de zona oraşului. Dacă aleg să împartă locuinţa şi cu alte persoane, suma scade în funcţie de numărul persoanelor din apartament.
Dacă aleg să stea la cămin, preţurile variază în funcţie de fiecare universitate. La “Alexandru Ioan Cuza”, preţurile variază între 120 de lei pe lună, în căminele în care studenţii stau câte cinci într-o cameră, şi 275 de lei, pentru căminele în care stau câte doi în cameră. Studenţii mai pretenţioşi pot alege să stea în căminele Gaudeamus, unde se plăteşte 400 de lei, sau Akademos, unde tarifele sunt de 425 sau 500 de lei pe lună.
La Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, tarifele variază între 180 şi 280 lei pe lună, în funcţie de facilităţi şi spaţiu.
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” pune la dispoziţia studenţilor locuri de cazare în cămine la preţuri cuprinse între 90 de lei, pentru bursierii statului român, şi 430 de lei, în funcţie de cămin şi de situaţia fiecărui student.
Pentru anul universitar 2013-2014, Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” oferă studenţilor cazare în cămine la preţuri între 126 şi 226 de lei, în funcţie de forma de finanţare, buget sau taxă, şi în funcţie de numărul locurile din camere.
Studenţii catolici au posibilitatea de a se caza la oratoriul “Sfântul Do