Prezent în oase şi în dinţi în proporţie de 99%, calciul are un rol esenţial în buna funcţionare a inimii, în coagularea sângelui şi în contracţiile musculare, iar lipsa lui poate provoca dezechilibre grave.
Calciul e un element vital pentru o dezvoltare armonioasă a organismului necesarul de calciu pentru o persoană tânără de 30 de ani e de circa 800 mg pe zi, în schimb pentru o persoană de 65 de ani necesarul de calciu e de 1.500 mg pe zi. De asemenea, este esenţial pentru constituirea şi întreţinerea oaselor, acţionează asupra dinţilor, tendoanelor, nucleelor celulare şi a echilibrului sanguin. Cu ajutorul calciului se poate regla contracţia şi relaxarea musculară, acesta poate ajuta la absobţia multor substanţe nutritive şi în special a vitaminei B12, a cărui lipsă din organism conduce la anemie. În plus, o carenţă semnificativă de calciu poate perturba buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Iată câteva leacuri contra lipsei de calciu.
- Cura cu decoct de coada-calului, o linguriţă la o cană, se fierbe timp de 15 minute, din care se beau 2-5 căni pe zi. Se mai poate folosi şi sub formă de pudră. Pudra obţinută prin măcinarea plantei se poate lua sublingual, câte un vârf de cuţit, de 3-4 ori pe zi.
- Cura cu seminţe de susan. Se consumă până la 40 g zilnic.
- Cura cu argilă. Se consumă timp de 21 de zile, apoi 10 zile pauză şi se reia cura până la 6 luni timp de 10 zile în fiecare lună.
- Cura cu lucernă. Infuzie trei căni pe zi (o linguriţă la 250 ml de apă, se face timp de trei luni).
- Cura cu calciu obţinut din coji de ouă. Se folosesc cojile de la 25 de ouă bine spălate şi uşor rumenite în cuptor, acestea se dau apoi la râşniţă şi pulberea obţinută o omogenizăm în 500 g de miere de salcâm. Se adaugă apoi două felii de lămâie. Se pune totul într-un bocan de sticlă, se amestecă cu o lingură de lemn de câteva ori pe zi.