Desigur că hamburgerii cu cartofi prăjiţi, shaorma şi aripioarele picante, înecate toate într-un pahar generos cu suc carbogazos alcătuiesc o bombă cu ceas care, mai devreme sau mai târziu, ne va compromite sănătatea. Cât de nocive sunt, de fapt, alimentele de tip fast-food? Există şi opţiuni sănătoase de „mâncare rapidă“, spun specialiştii.
Mâncarea este relativ ieftină, se prepară rapid şi se mănâncă pe fugă. Toate acestea sunt calităţi ale alimentelor de tip fast-food care convin de minune omului modern, mereu pe fugă, dar extrem de comod şi în căutare de chilipiruri.
Cu toate acestea, dacă gusturile publicului se schimbă în bine, există şanse ca şi industria să facă modificări care să răspundă nevoilor reale de hrană ale organismului. Un exemplu este anunţul făcut recent de McDonald’s că va introduce garniturile alcătuite din salată sau legume ca alternative la cartofii prăjiţi. „Pe măsură ce gusturile consumatorilor devin mai sănătoase, McDonald’s vrea să-şi adapteze meniul“, titrează „The New York Times“.
De asemenea, gigantul fast-food spune că va scoate de pe piaţă variantele lipsite de substanţe nutritive din meniurile pentru copii, celebrul „Happy Meal“. Modificarea se va face în 20 dintre cele mai mari pieţe McDonald’s, care alcătuiesc 85% din vânzările totale ale companiei, inclusiv în afara Statelor Unite. Însă consumatorii vor putea, efectiv, să aleagă mâncăruri sănătoase în aceste restaurante de-abia peste aproximativ trei ani.
Noua strategie are la bază o reducere a vânzărilor în toate restaurantele McDonald’s din SUA şi din Europa în ultimii ani. „Companiile ca McDonald’s joacă un rol esenţial în conturarea culturii şi mediului care influenţează comportamentele vizavi de sănătate în rândul tinerilor“, subliniază Howell Wechsler, director executiv al Alianţei pentru o Generaţie mai Sănătoasă din SUA, citat de „The New Yo