România s-a clasat pe locul 48 din 91 de ţări incluse într-un raport ONU care arată, în funcţie de mai mulţi factori, care sunt statele unde este cel mai bine să îmbătrâneşti. Suedia a ocupat primul loc în topul realizat pe baza a 13 indicatori.
Raportul întocmit cu datele oferite de Global AgeWatch index, prima analiză de acest fel realizată până acum, a luat în calcul 13 indicatori, printre care se numără venitul, serviciile de sănătate, sistemul de educaţie sau condiţiile de mediu. Global AgeWatch index arată că populaţia lumii este din ce în ce mai îmbătrânită şi că multe state nu sunt pregătite să facă faţă acestei situaţii.
Suedia s-a plasat pe primul loc, urmare a beneficiilor şi pensiilor generoase de care suedezii au parte, dar şi a altor aspecte care contribuie la o bună calitate a vieţii în ceea ce priveşte populaţia de peste 60 de ani.
Norvegia, Germania, Olanda, Canada, Elveţia, Statele Unite, Islanda, Japonia, Austria, completează top zece, în vreme ce Marea Britanie ocupă locul 13, iar Franţa s-a clasat pe locul 18. Ungaria s-a situat pe locul 40, iar Bulgaria pe poziţia 47, cu un loc în faţa României.
Raportul ONU arată că 19,2% din persoanele de peste 60 de ani din România au un venit care reprezintă mai puţin de jumătate din venitul mediu pe ţară. În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii, România se situează pe locul 64, în apropiere de Bulgaria(59), Ungaria (57) şi Slovacia (53).
Totuşi, românii de peste 60 de ani o duc mai bine decât seniorii din Lituania, Columbia, Mexic, Cipru, Grecia, Polonia, Serbia, Turcia, India sau Republica Moldova, aceasta din urmă ocupând locul76 în clasament.
Statele codaşe, conform raportului ONU, sunt Pakistan, Tanzania şi Afganistan.
Vezi aici clasamentul complet