Parlamentarii din Comisia specială Roşia Montană l-au audiat ieri pe Jack Goldstein, inventatorul metodei de extragere a aurului fără cianuri, pe bază de tiosulfit de sodiu, despre care Goldstein a susţinut că nu afectează mediul, spre deosebire de extragerea aurului cu cianuri. Totodată, acesta a mai afirmat că folosirea tiosulfitului de sodiu nu presupune folosirea unui iaz de decantare, cum este nevoie la extragerea cu cianuri.
Jack Goldstein a fost audiat de către membrii Comisiei începând cu ora 11.00, iar timp de două ore a prezentat tehnologia de extracţie pe care o propune, cu avantajele şi dezavantajele pe care le presupune. El a prezentat pe etape tehnica de extracţie prin care aurul se separă de argint: „Tehnologia noastră constă în dizolvarea materiei prime, care poate să fie minereu, pirite, deşeuri din industrie, zguri sau alte deşeuri care apar în procesul de flotare sau în alte procese cu conţinut de aur şi argint. Minereul se amestecă cu o soluţie de tiosulfit de sodiu, apoi soluţia se supune filtrării. Nămolul rezultat este un material inactiv - iar din soluţie, datorită catalizatorului, sarea de cupru, şi printr-un procedeu electrolitic se separă aurul şi argintul. Operaţia de dizolvare durează patru ore şi nu necesită alte elemente decât cel de catalizator”, a spus acesta. Inventatorul a punctat că metoda pe care o propune presupune folosirea acidului sulfuric în extracţie.
Fără iaz de decantare
Goldstein a răspuns întrebărilor membrilor Comisiei, iar Oana Manolescu, membru al Comisiei din partea minorităţilor, a avut 10 întrebări pregătite pentru acesta. Ulterior, Goldstein a mai spus, răspunzând uneia dintre întrebări, că principalul avantaj al tehnologiei este reprezentat de lipsa iazului de decantare: “Faţă de tehnologiile clasice cu cianură, are ca principal avantaj lipsa iazului de decantare, nămolul care se separă este