Reprezentantii asociatiilor bolnavilor de cancer atentioneaza din nou factorii de decizie ai sistemului sanitar ca lista medicamentelor compensate si gratuite nu a mai fost actualizata de ani buni, bolnavii romani fiind nevoiti sa se trateze cu medicamente inlocuite de mult cu altele de ultima generatie, in cele mai multe tari europene.
Potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer lista romaneasca a medicamentelor a implinit 1.900 de zile.
„Aceasta inseamna ca peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi si 26 de molecule cu indicatii terapeutice noi - potrivit estimarilor autoritatilor din Sanatate -, asteapta de peste 5 ani sa ajunga la pacienti. In tot acest timp, in lupta crunta cu boala, pacientii au primit si continua sa primeasca tratamente la nivelul anului 2007-2008. Prin comparatie, pacientii din tarile vest-europene reusesc sa primeasca gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar in anul in care acesta a primit aprobarea de punere pe piata”, arata conducerea Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Bolnavii de cancer au primit insa din partea oficialilor sistemului sanitar promisiunea ca de la inceputul anului viitor vor avea posibilitatea sa se trateze cu medicamente inovatoare.
„Incurajam autoritatile si comisiile de specialitate sa grabeasca avizarea noilor tipuri de medicamente, care ar creste sansa si calitatea vietii pacientilor romani”, mai precizeaza Cezar Irimia, presedintele FABC. Dintre noile tipuri de medicamente care ar urma sa intre pe lista gratuitatilor si compensatelor, cele mai multe sunt pentru bolnavii de cancer (16%), dar sunt si pentru diabet (10%), hipertensiune arteriala (8%), anemii (5%), leucemii (4%) si boli psihice (2%). (Aurora Dimitriu) Reprezentantii asociatiilor bolnavilor de cancer atentioneaza din nou factorii de decizie ai sistemului