Întâlnire de urgenţă la această oră la Ministerul de Interne, unde se discută varianta finală a codului rutier. Ministrul de Interne Radu Stroe împreună cu şefii din Poliţia Rutieră pregătesc forma finală a documentului care va fi trimis mâine spre aprobare Guvernului. După şocul amenizilor uriaşe, şoferii s-ar putea trezi, mâine dimineaţă, cu alte modificări surpriză.
Sancţiunile pentru alcool, viteză, circulaţie pe contrasens şi forţarea trecerii la nivel cu calea ferată rămân aceleaşi.
În cazul în care un conducător auto depăşeşte limita legală de viteză riscă să rămână fără permisul de conducere pe o perioadă de şase luni. Tot jumătate de an rămâne pieton dacă este surprins la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. Un an de zile riscă să-şi piardă permisul, în cazul în care comite accident cu victimă. Un şofer îşi poate pierde permisul pentru doi ani, în cazul în care comite accident cu victimă şi este şi sub influenţa băuturilor alcoolice. Aceste sancţiuni se pot dubla în cazul în care se repetă în interval de trei ani. Şase luni riscă şoferul să rămână fără permis dacă forţează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când bariera este coborâtă. Valoarea maximă a unei amenzi rămâne de 9.600 de lei.
Noul Cod Rutier va fi aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului sub formă de Ordonanţă de Urgenţă, ceea ce înseamnă că va intra imediat în aplicare. La nivelul USL a fost pusă problema dacă va fi Ordonanţa de Urgenţă său proiect de lege. Dacă ar fi fost proiect de lege, ar fi trebuit trimis şi dezbătut în Parlament pentru a putea fi pus în aplicare. În urmă cu o săptămână, Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, că la definitivarea noului Cod Rutier, aflat în dezbatere publică, să ţină cont mai ales de numărul prea mare al deceselor în accidente şi amenzilor neplătite, ministrul spunând însă că a "atenuat" din san