Cinci proiecte legislative în domeniul sănătății au fost lansate în dezbatere publică ieri, pe site-ul ministerului de resort. Acestea se referă la modificarea statutului spitalelor, care se pot transforma în regii autonome, societăți comerciale cu capital de stat sau ONG-uri cu proprietari statul ori comunitățile locale. Este prevăzută și posibilitatea creșterii veniturilor medicilor și echipelor medicale, acestea putând acorda servicii medicale private în cadrul spitalelor. Aceste modificări vor fi incluse într-un proiect pilot, în care vor fi incluse 12 spitale.
Alte modificări se referă la domeniul medicinei de urgență, fiind introdusă posibilitatea ca CPU (compartimentele de primiri urgențe) să intre în coordonarea UPU-rilor (unități de primiri urgențe). Proiectele legislative vizează și trecerea unor activități de la Ministerul Sănătății în subordinea structurilor deconcentrate, cum ar fi direcțiile de sănătate publică către Consiliile Județene, dar și gruparea tuturor programelor naționale de sănătate într-o structură de specialitate a Ministerului Sănătății.
Noile proiecte legislative aduc modificări și în ceea ce privește răspunderea personalului medical, fiind delimitat inclusiv pachetul de servicii medicale de bază. Acesta va cuprinde urgențele, partea de prevenție, medicina de familie, medicina comunitară, serviciile în ambulatoriul de specialitate, cele paraclinice și de imagistică și de spitalizare.
Cele cinci proiecte sunt în dezbatere publică până pe 1 noiembrie, cei interesați putând face observaţii, comentarii şi propuneri până pe 10 octombrie.
Proiectele legislative ale Ministerului Sănătăţii pot fi consultate AICI
Cinci proiecte legislative în domeniul sănătății au fost lansate în dezbatere publică ieri, pe site-ul ministerului de resort. Acestea se refer