Iarna a venit mai devreme decât ne aşteptam, iar șoferii au o grijă în plus: aceea de a-și echipa mașinile cu anvelope de iarnă. Polițiștii spun că șoferii au această obligație atunci când drumurile sunt acoperite cu gheață, polei sau zăpadă, neexistând o dată exactă în acest sens.
Iarna bate la ușă, iar conducătorii auto au o grijă în plus: aceea de a echipa autoturismele cu anvelope de iarnă. În localitățile din zona de munte a județului a nins deja, iar stratul de zăpadă a ajuns și la 40 de centimetri pe alocuri. Pentru a nu fi luați prins surprindere, conducătorii auto trebuie să-și pregătească mașinile pentru iarnă. Legislația nu prevede o dată exactă pentru acest lucru, cert este însă că acestea trebuie să fie montate când drumurile sunt acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.
Potrivit comisarului șef Alexandru Cara, de la Serviciul Poliției Rutiere Vrancea, legislația prevede că „mașinile trebuie să fie echipate corespunzător atunci când drumul este acoperit cu polei, gheață sau zăpadă. O dată concretă cu privire la echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă nu este prevăzută în legislație”.
Important de știut este faptul că nu toate anvelopele sunt acceptate iarna. „Sunt acceptate ca anvelope de iarnă cele care au inscripțiile M+S, MS, M.S. sau M&S fără a include aici anvelopele marcate numai cu inscripția «all seasons». Mașinile cu o greutate sub 3,5 tone trebuie să aibă anvelope de iarnă pe toate roțile. În cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, echiparea cu anvelope de iarnă se impune pe roţile axei/axelor de tracţiune. De asemenea, în aceste două ultime cazuri pot fi folosite și lanțurile antiderapante omologate”, a adăugat comisarul șef Cara.
În