Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la 0,5%, nivel minim record, decizia fiind anticipată de toţi analiştii consultaţi de Bloomberg.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,5%, 1% şi, respectiv, 0%", se arată într-un comunicat al BCE.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, va susţine în scurt timp o conferinţă de presă.
Şedinţa băncii centrale, organizată la Paris, s-a desfăşurat cu o zi mai devreme decât în mod obişnuit, din cauza unei sărbători legale în Germania.
Decizia BCE a fost anticipată de toţi cei 52 de analişti consultaţi de Bloomberg.
Draghi se va baza pe forţa propriului discurs şi mai puţin pe noi politici monetare pentru a susţine băncile europene în prima fază a recuperării economice.
Astfel, şeful BCE se va abţine de la noi programe de introducere de lichidităţi în sistemul financiar al zonei euro, atât timp cât ameninţarea că BCE va acţiona este suficientă pentru a menţine sub control dobânzile din piaţa financiară, afirmă economişti de la mai multe bănci comerciale, între care Berenberg Bank şi Nomura International.
Deşi Draghi a afirmat că o nouă operaţiune de refinanţare pe perioadă mai lungă esre posibilă, alţi membri ai conducerii BCE au încercat să reducă aşteptările pentru un astfel de program, scrie Bloomberg.
BCE încearcă să sprijine recuperarea economică din zona euro prin menţinerea dobânzii la un nivel scăzut. În acelaşi timp, instituţia de credit vrea să limiteze volatilitatea dobânzilor din piaţa financiară, în timp ce investitorii se confruntă cu riscuri variind de la rezultatele testelor de stres însistemul bancar la criza politică din Italia.
Banca Cen