Scandalul aleşilor U.S.L. cu probleme de integritate este din nou în toi, după puseul înregistrat în august. Crin Antonescu vrea amnistierea conflictului de interese, proiect pe care anunţă că-l va depune săptămâna viitoare, iar în ceea ce priveşte incompatibilităţile, “un recurs în interesul legii”. Radu Mazăre vrea şi el o amnistie pentru toţi aleşii locali aflaţi deja în stare de incompatibilitate. Am invitat-o pe Laura Ştefan, expert anticorupţie la Expert Forum, co-autor, alături de Septimius Pârvu, al studiului “Conflicte de interese şi incompatibilităţi în România”, să explice ce repercusiuni ar implica astfel de decizii.
“Înţeleg că se doreşte eliminarea cu totul a noţiunii de incompatibilitate”
Zilele trecute, modificarea legii A.N.I. a fost, din nou, adusă în discuţie – după “revolta primarilor incompatibili”, din vară. Acum, de către P.N.L., care invocă faptul că reglementările în materie de integritate ar trebui să vizeze doar derapaje instituţionale care privesc conflictul între public şi privat şi care spune că, în majoritatea entităţilor administrativ-teritoriale reprezentate în adunarea generală a societăţilor comerciale de către primari, aceştia au doar sub 1% din dreptul de vot, deci nu ar fi o problemă. Cum comentaţi aceste aprecieri?
Din aceste afirmaţii, înţeleg că se doreşte eliminarea cu totul a noţiunii de incompatibilitate şi menţinerea în legislaţie doar a noţiunii de conflict de interese. Cred că este o eroare, pentru că nu doar în România există această noţiune de incompatibilitate. Până la urmă, dacă cineva decide să ocupe o funcţie importantă în sectorul public, îşi asumă şi restricţiile pe care le impune aceasta. De altfel, şi în sectorul privat există incompatibilităţi, care sunt trecute în legile speciale ale diverselor profesii.
Revenind la primari, însă. Reprezentanţii P.N.L. spun că