Muzeul Oraşului Lipova găzduieşte, începând din întâi octombrie – şi până în 10 Noiembrie 2013 – o inedită expoziţie de pictură modernă.
Expoziţia cuprinde lucrări reprezentând peisaje, portrete, detalii din natură realizate de artista arădeană Elena Apostol.
Încă de marți, prima zi a acestei deosebite expoziţii, la muzeu au fost prezente mai multe grupe de elevi din cadrul liceelor lipovane: Liceul Atanasie Marienescu şi Liceul Sever Bocu, aceştia fiind însoţiţi de profesorii sau chiar de diriginţii lor. Ei s-au ghidat după principiul că vizitarea unei astfel de expoziţii – și cunoașterea poveștii din spatele acestei arte – este o lecţie foarte importantă pentru tinerii din ziua de azi.
Redăm mai jos câteva din considerațiile ce au putut fi auzite la vernisajul expoziției.
„Arta este în esenţă cea mai profundă expresie a creativităţii umane, este rezultatul alegerii unui mediu, a unui set de valori ce poate determina ce anume merită exprimat pentru a induce un sentiment profund, o senzaţie sau o trăire. Arta abstractă este denumirea pe care, începând cu secolul al XX-lea, şi-o revendică o serie de tendinţe şi de grupări care au la bază un protest împotriva academismului şi naturalismului, îndepărtând din imaginea plastică elementul lumii vizibile.
Pictura românească contemporană şi-a întinerit mijloacele de expresie printr-o diversificare a stilurilor – definitivând un stil al epocii noastre.
Pictorul Elena Apostol este exponentul noilor valori şi tendinţe estetice, privind evoluţia picturii româneşti.
Lucrările expuse la Muzeul lipovan sunt pe cât de simple pe atât de sugestive, fiindcă trăiesc prin culoare şi transpatenţă şi sunt rezultatul procesului de abstragere a realităţii din imagine. Arta abstractă, ca mişcare artistică, rămâne o constantă a artei contemporane“ .
Muzeul Oraşului Lipova găzduieşte, î