America a intrat in criza dupa impasul votului asupra bugetului federal in Camera Reprezentantilor care a dus la inchiderea Guvernului american. Este prima sincopa de acest gen din ultimii 17 ani si a rezultat in intrarea in concediu fara plata a peste 800.000 de angajati guvernamentali si inchiderea a numeroase agentii federale.
George T. Sipos, doctor in literatura si istorie japoneza, profesor universitar de literatura si cultura japoneza in Romania si Statele Unite si de cultura americana si limba engleza in Japonia, explica, intr-un interviu acordat Ziare.com, care sunt consecintele acestei crize si ce urmeaza pentru America.
1. Ce urmeaza dupa inchiderea Guvernului federal?
Cred ca mai intai ar trebui sa spunem ca blocarea Guvernului american nu este decat expresia faimosului sistem de "checks and balances" pe care se bazeaza democratia americana. Spre deosebire de majoritatea democratiilor europene, unde avem de-a face cu democratii parlamentare, unde executivul si legislativul nu sunt separate - Parlamentul fiind cel care alege si aproba Guvernul -, in Statele Unite, executivul (Presedintele si guvernul) si legislativul sunt complet separate.
In cazul aprobarii bugetelor - procedura care creeaza asa-numitul "government shutdown" - este nevoie ca atat Senatul, cat si Camera reprezentantilor sa voteze pro pentru ca bugetul sa treaca. In cazul in care acest lucru nu se intampla, se ajunge la un impas care previne aprobarea bugetului guvernmental, facand imposibila functionarea guvernului.
Acest lucru s-a petrecut pe 30 septembrie, la 23.47, cand a fost clar ca bugetul aprobat de Senat (cu majoritate democrata), nu va fi aprobat si de Camera (cu majoritate republicana). In ciuda eforturilor facute de a reconcilia pozitia celor doua parti, Camera Reprezentantilor, condusa de John Boehner, influentat putern