Victoria Angelei Merkel în alegerile legislative care au avut loc în Germania, la finele lunii septembrie, semnalează sfârşitul crizei datoriilor din zona euro, deşi supravieţuirea pe termen lung a monedei unice şi a Uniunii Europene nu este sigură, consideră investitorul miliardar George Soros.
"Criza euro a luat sfârşit acum. Acest lucru a devenit oficial în timpul alegerilor din Germania, când regulile care guvernează euro nici măcar nu au fost discutate", a afirmat Soros, citat de MarketWatch, criticând însă modul în care a fost abordată criza în UE şi măsurile luate pentru soluţionarea acesteia.
George Soros a menţionat: "Sistemul care a ieşit din criză este departe de a fi satisfăcător. Economiştii ar descrie această situaţie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situaţie aflată departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Uniunea Europeană în ceva radical diferit de intenţiile iniţiale. UE trebuia să fie o asociere voluntară de state suverane, egale, care renunţă la o parte din suveranitate pentru binele comunităţii. A devenit o relaţie între creditori şi debitori, obligatorie şi inegală prin natura ei. Atunci când un stat debitor are dificultăţi, statele creditoare câştigă un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decât să perpetueze această stare de fapt. Astfel, sistemul riscă să fie inacceptabil politic şi are potenţialul de a distruge UE".
V.R. Victoria Angelei Merkel în alegerile legislative care au avut loc în Germania, la finele lunii septembrie, semnalează sfârşitul crizei datoriilor din zona euro, deşi supravieţuirea pe termen lung a monedei unice şi a Uniunii Europene nu este sigură, consideră investitorul miliardar George Soros.
"Criza euro a luat sfârşit acum. Acest lucru a devenit oficial în timpul alegerilor din Germania, când regulile care guvernează euro nici măcar nu au fost discutate", a af