Votul judecătorului Valentin Puskas, numit la propunerea UDMR, va înclina balanţa la Curtea Constituţională, după plecarea Iuliei Motoc la CEDO.
Alegerea Iuliei Motoc în funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), de la Strasbourg (Franţa), a echilibrat raportul de forţe la Curtea Constituţională a României (CCR). Iulia Motoc a ajuns judecător CCR pe filiera PDL, fiind desemnată de Senat, la propunerea democrat-liberalilor, în 2010. Drept urmare, locul pe care Motoc îl va lăsa vacant îi va reveni tot unui senator, iar acesta va fi propus de USL, datorită majorităţii parlamentare. Această mişcare a echilibrat duelul dintre preşedintele Traian Băsescu şi USL în interiorul Curţii Constituţionale. Scorul între judecătorii de pe filiera USL şi magistraţii de pe filiera Băsescu-PDL a devenit astfel 4-4, iar votul judecătorului propus de UDMR va cântări decisiv.
Odată cu plecarea Iuliei Motoc, şeful statului va rămâne cu doar patru judecători favorabili: Augustin Zegrean, Daniel Morar, Petre Lăzăroiu şi Mircea Minea. De partea cealaltă, USL se bazează la ora actuală pe trei judecători: Valer Dorneanu (propus de PSD), Mona Pivniceru şi Tudorel Toader, ambii susţinuţi de liberali. Dacă în USL va mai funcţiona legea parităţii, viitorul judecător constituţionalist va fi desemnat la propunerea PSD, deoarece social-democraţii au numai un om în acest moment la CCR. După ce Senatul va oficializa numirea, raportul Băsescu-USL va fi egal, 4-4.
Din 16 decembrie, data la care Iulia Motoc va ajunge la CEDO, balanţa deciziei la CCR va fi înclinată de Valentin-Zoltan Puskas, judecător numit de Senat în 2007, la propunerea UDMR. Chiar dacă UDMR este apropiată de PSD în acest moment, deciziile judecătorului Puskas au fost, de cele mai multe ori, pro-preşedinte. Cel mai elocvent caz este decizia privind suspendarea lui Traian Băsescu, din vara anul