Universitatea „Constantin Brâncuşi” şi Institutul Universitar „Constantin Brâncuşi” par două instituţii de învăţământ separate la prima vedere. O serie de coincidenţe ne-ar putea face să credem că I-UCB este o clonă sau chiar o căpuşă a UCB. Atât universitatea de stat, cât şi institutul privat organizează acelaşi tip de studii, au aceleaşi cadre didactice şi folosesc aceleaşi spaţii de studiu.
Universitatea de stat trece printr-o perioadă dificilă, din cauza scăderii numărului de studenţi. Cu toate acestea, cadrele didactice au pus bazele unei şcoli private, unde taxele sunt la jumătatea celor de la stat. Profesorii sunt câştigaţi, pentru că predau aceleaşi cursuri, în săli de clasă vecine, doar că primesc bani din două locuri. Pentru cursanţi, diferenţa este că la UCB este vorba de cursuri universitare, iar la I-UCB de postliceală, dar diploma este oricum de asistent medical.
Două clase complete la şcoala privată
Deşi fiinţează de anul acesta, Şcoala Postliceală „Hiprocate”, deţinută de Fundaţia Institutul Universitar „Constantin Brâncuşi”, a reuşit să-şi acopere efectivul de cursanţi pentru două specializări, fiecare clasă a având minimum 30 de elevi. „Avem două grupe, una pe asistent medical generalist şi una pe asistent de farmacie. Ne planificasem două la asistenţă medicală şi una la farmacie. Mai aveam în program tehnician în industria alimentară, dar nu a mers. La Staţiunea Pomicolă am închiriat şi am făcut două săli de curs. Acolo susţin cursurile, acolo avem laboratoare. Dacă vom avea nevoie de spaţiu la anul şi dacă universitatea va putea să închirieze sălile, vom închiria”, a spus Marian Vintilescu, preşedintele Institutului Universitar Constantin Brâncuşi, dar şi directorul general administrativ al UCB.
O singură grupă la UCB
Specializarea de asistent medical generalist se regăseşte şi în curicula UCB, ca formă de studii su