Toate cele patru spitale din judeţ au intrat în ultimul trrimestru cu un deficit financiar considerabil, iar teama că nu îşi vor primi salariile a revenit asupra cadrelor medicale.
Managerii de spitale îşi pun mâinile în cap, deoarece nu ştiu de unde să mai facă rost de bani pentru a plăti furnizorii şi serviciile. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a dat bani doar pentru salariile din luna septembrie şi octmobrie, însă nimeni nu garantează că o parte din aceşti bani vor fi cheltuiţi în altă parte.
Spre exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui ar fi nevoie de 24 de milioane de lei pentru a acoperi atât cheltuielile de personal, cât şi necesarul pentru bunuri şi servicii. Numai pentru salarii ar mai fi nevoie, până la sfârşitul acestui an, de circa 12 milioane de lei.
Spitalul „Elena Beldiman“ din Bârlad a intrat, în octombrie, cu un deficit de 4,5 milioane de lei, sumă neonorată de CJAS, ceea ce îi dă mari bătăi de cap proaspătului manager al unităţii, Ştefan Constantinciu, cel care a preluat mandatul de la 1 octombrie. „Probabil că sunt primul manager de spital care preia mandatul pe minus. Deocamdată, nu am făcut o analiză financiar-contabilă pentru că nu am avut acces la informaţii până astăzi, la preluarea mandatului. O radiografie completă a situaţiei durează minimum trei luni, dar lucrurile nu vor sta pe loc în acest timp. Cert este că trebuie neapărat o rectificare bugetară. Din raportul Ministerului Sănătăţii reiese că aproximativ 90% dintre spitalele din ţară sunt pe minus“, a declarat Constantinciu. Numai pentru salarii, spitalul bârlădean ar avea nevoie, luna, de 3, 2 milioane de lei.
Situaţia stă mai bine la Spitalul „Dimitrie Castroian“ din Huşi, acolo unde nişte economii făcute de conducere încă de anul trecut a mai salvat situaţia luna aceasta. Potrivit unui calcul făcut de managerul unităţii, până la sfârşi