Complexul Energetic Oltenia calculează influenţele economice pe care le-ar avea externalizarea carierelor Husnicioara şi Berbeşti. Primul lucru care se observă este scăderea numărului de angajaţi cu 2000. Potrivit directorului CE Oltenia Laurenţiu Ciurel, externalizarea ar duce şi la ştergerea datoriilor Termocentralei Halânga şi CET Govora, undeva la 300 de milioane de lei noi.
Externalizarea celor două cariere din Mehedinţi şi Vâlcea ar ajuta CE Oltenia, spun directorii companiei. „O să avem cu 2000 de angajaţi mai puţini decât în momentul de faţă. Ar fi un lucru extraordinar, de ce să nu recunoaştem“, declară directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie.
Dacă Antonie numără angajaţii, Ciurel numără creanţele. „Se pare că ar influenţa pozitiv rezultatul financiar, mai ales dacă se reuşeşte stingerea datoriei. Ştim că nu mai putem recupera banii respectivi de la RAAN şi Govora şi atunci parte din sumele acestea s-ar stinge printr-o eventuală fuziune cu cele două entităţi. Acele penalităţi ne împovărează bugetul“, explică acesta. Compania plăteşte impozit pentru creanţele de la aceste societăţi deoarece în buget sunt percepute ca şi venituri. În total, CEO are de recuperat 800 de milioane de lei.
Procesul este următorul. Externalizarea celor două cariere este aprobată în Consiliul de Supraveghere şi Adunarea Generală a Acţionarilor a CE Oltenia. Apoi, Guvernul trebuie să promoveze o hotărâre privind divizarea Termo Halânga de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN).
Mai departe, Guvernul trebuie să avizeze fuziunea CET Govora cu Berbeşti şi Termocentralei Halânga cu Husnicioara.
Din primele informaţii, CET Govora este interesată de fuziunea cu Berbeşti, probleme fiind la Severin.
LIVRARE
CE Oltenia a reluat de ieri livrarea de cărbune la RAAN. Conducerea companiei şi administratorul judiciar al RAAN au purtat o discuţi