Două biserici ridică la rangul de obiectiv de neratat comuna Stoicăneşti din judeţul Olt. Este vorba despre două biserici aflate într-o singură curte. De-o parte avem o biserică construită undeva pe la 1700, din care au mai rămas doar zidurile, iar, lângă ea, o altă biserică ceva mai „nouă”, ridicată o sută de ani mai târziu. Un alt aspect ce creşte valoarea bisericii e pictura de la interior realizată de Gheorghe Tătărăscu.
Amplasarea celor două biserici în comuna Stoicăneşti nu este defel întâmplătoare. Localitatea, aflată în mijlocul Câmpiei Boianului - pe Valea Călmăţuiului, este amplasată pe o veche vatră locuită, spun istoricii, de aproape 7.000 de ani. Geografic vorbind, comuna este la o distanţă de zece kilometri de oraşul Drăgăneşti-Olt şi, respectiv, la 48 kilometri de municipiul Slatina, în partea de est a judeţului Olt. Prima biserică menţionată mai devreme se prezintă sub forma unor ruine, pereţii verticali încăpăţânându-se parcă să înfrunte cu stoicism intemperiile vremii şi să existe contrar tuturor previziunilor unora şi altora. În mod miraculos, ceea ce surprinde însă la ruinele vechii biserici - ridicată undeva la 1780 – este chiar existenţa picturii originale! Ca şi cum nu ar fi fost suficient, la faţa locului sunt vizibile până şi dovezi ale următoarelor straturi de pictură – două la număr.
„Să ştiţi că suntem uimiţi şi noi de acest lucru, deşi, vorba ceea, suntem de-aici şi am crescut pe meleagurile astea şi, teoretic măcar, ar fi trebuit să ne fi obişnuit cu aşa ceva. Sunt toate cele trei straturi de pictură bisericeacă ale acestei biserici, care există chiar dacă nu mai este vreun acoperiş care să le ferească de vremea rea. Nu ştim cum de rezistă de atâta vreme, dar totul este aici şi poate fi văzut, nu le-a redesenat nimeni între timp, e pictura originală de când a fost ridicată biserica. Ne doare sufletul când vedem cum a ajuns ac