După nenumărate proteste stradale împotriva tehnologiei cu cianuri, timp în care varianta exploatării cu tiosulfat de sodiu, brevetată de românul Jack Goldstein, a fost prezentată ca o metodă "salvatoare", a venit şi rândul inventatorului să fie audiat în comisia specială pentru Roşia Montană. Într-o şedinţă de aproximativ două ore, Goldstein a încercat să sublinieze multiplele avantaje ale acestei tehnologii, chiar dacă aceasta nu s-a dovedit a fi viabilă la scară industrială.
"Este o tehnologie prietenoasă pentru mediu pentru că reactivul principal pentru solubilizare este tiosulfatul de sodiu, un produs chimic inactiv pentru mediu şi utilizat şi ca îngrăşământ. Din acesta se obţine o suspensie care după o separare prin filtrare, datorită a unui catalizator în această soluţie poate fi supusă unei operaţii de electroliză, alcalină, unică, care permite izolarea unui nămol cu conţinuturi de aur şi argint. Acest nămol, în care se află şi catalizatorul introdus, o sare de cupur, permite extragerea aurului şi argintului şi după o topire, respectiv o îndepărtare prin solubilizare a cuprului", a explicat inventatorul.
Întrebat în ce constă folosirea acidului sulfuric în această tehnologie şi care ar fi efectele lui, Goldstein s-a arătat destul de calm, spunând că nu prezintă riscuri. " E mai bună decât tehnologia cu cianuri. Şi în tehnologia cu cianură, în final, există faze acide, acid clorhidric sau sulfuric, este o fază specifică. Cel folosit de noi este într-o cantitate infimă. Nu poate avea niciun fel de efect nociv. Nu există dezavantaje, nu are nicio implicaţie negativă. Doar dacă te speli cu el sau îl mănânci", a spus el, pentru gândul.
Mai precis, Jack Goldstein susţine că exploatarea cu tiosuflat de sodiu este mai bună "clar" faţă de cea cu cianuri.
"Ne sunt necesare 12 luni maxim ca să punem tehnologia la scară industrială. O verifi