Hon Lik, chimistul chinez care a inventat ţigara electronică în 2003, crede că este nevoie de un control foarte riguros al dispozitivelor de acest tip existente pe piaţa europeană şi americană, după cum reiese dintr-un interviu pe care l-a acordat recent publicaţiei franceze „Sciences et Avenir“.
„Astăzi, majoritatea producătorilor de ţigări electronice nu sunt nici specialişti în domeniul medical, nici nu deţin companii mari, internaţionale, ca să fie nevoiţi să respecte standardele stricte de calitate. Aşa se face că, în unele ţări, acestea au picat testele realizate de autorităţile sanitare. În mod normal, în invenţia mea, totul este controlabil: componentele, aditivii utilizaţi, temperatura de vaporizare...“, explică Hon Lik, inventatorul ţigării electronice, întrebat de reporterul „Sciences et Avenir“ cum comentează rezultatele studiilor recente care indică prezenţa unor substanţe nocive, precum metale grele şi formaldehidă în aceste dispozitive.
Cum a luat naştere ideea
Meseria de bază a chimistului Hon Lik este să descopere cele mai eficiente metode de administrare a medicamentelor astfel încât pacientul să beneficieze maxim de substanţele active. Aşa că nu i-a fost greu să creeze un dispozitiv prin care să inhaleze nicotină în acelaşi mod ca din ţigările clasice, teoretic fără efectele nocive ale acestora din urmă. Ideea a venit, deci, dintr-o nevoie personală a lui Lik, fumător înrăit care voia să se lase de ţigările clasice.
În 2001 a pus la punct un sistem pe o consolă de mari dimensiuni, folosind ca solvenţi aditivi alimentari. Pe vremea aceea, vaporizarea se făcea prin ultrasunete, dar picăturile care se formau erau prea mari pentru a da naştere unui fum asemănător cu acela de ţigară. „Într-un final, am optat pentru utilizarea unei rezistenţe care se încălzeşte şi oferă cele mai bune rezultate. Provocările au fost să reuşesc apoi