Senatorii au adoptat, astăzi, propunerea legislativă care modifică Ordonanţa nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Dacă proiectul va trece și de Camera Deputaților, drepturile prevăzute ar urma să fie acordate părinţilor care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului. Sursa: AGERPRES
"Se urmăreşte prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie", se arată în expunerea de motive a propunerii de lege.
În documentul citat se mai precizează faptul că efortul financiar va fi susţinut din bugetul asigurărilor sociale pe anul 2014.
Potrivit unui alt amendament al Comisiei, prevederile legii ar urma să producă efecte începând cu data de 1 ianuarie 2015.
Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PDL Mihaela Popa, a fost adoptată cu 90 de voturi pentru. Nu a fost exprimat niciun vot împotrivă şi nicio abţinere.