Legile pentru micii producători de vin din România sunt mai restrictive decât în alte state europene, au arătat viticultorii vrânceni prezenți, ieri, la ședința Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, prezidată de deputatul Nini Săpunaru, care s-a desfăşurat la Focșani. A fost pentru prima dată când o asemenea ședință a avut loc la Focșani, în sala de ședințe a Consiliului Județean.
Scopul întâlnirii a fost discutarea proiectului de modificare a legii viei și vinului, care să fie adaptată la ultimele modificări din legislația europeană. Podgorenii vrânceni au profitat de prezența parlamentarilor şi a reprezentanților Ministerului Agriculturi, cerând modificarea legislației referitoare la condițiile de vânzare a vinului de către micii viticultori. Nu este pentru prima dată când viticultorii cer eliminarea restricțiilor din Codul Fiscal referitoare la condițiile în care poate fi produs și comercializat vinul. Iar discuțiile de ieri, din cadrul Comisiei pentru Agricultură, au arătat că nu vor fi rezolvate aici, ci doar la nivelul Ministerului Finanțelor Publice.
Lucian Antonescu, un viticultor din Dumbrăveni, le-a cerut parlamentarilor să reglementeze prevederile legale, astfel încât să poată vinde vinul pe care îl produce. Fără aceste facilități, podgorenii au arătat că se va vinde în continuare vin la negru, pentru nunți şi botezuri, iar statul nu va încasa niciun leu. „Ce fac eu cu vinul? Îl vând fraudulos sau la un antrepozit autorizat? Anul trecut am vândut vinul pe la nunți“, a arătat Antonescu.
Poziția micilor producători, reprezentanți de Manole Toader, de la Federația Viticultorul, a fost susținută și de directorul Vincon Vranca, Costache Georgel, care a precizat că aceasta este o problemă reală, iar România ar trebui să preia exemplul unor țări precum Franța, care își apără producăto