Vremea rece din ultima perioadă a majorat atât consumul de energie, cât şi exporturile de curent electric, în urma unei producţii mari realizate de fermele eoliene, ca urmare a vântului puternic, a declarat, pentru „Adevărul“, Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), din cadrul Transelectrica.
Azi, la ora 10.00, producţia de energie era de 8.187 MW, din care exporturile contorizau în jur de 700 MW, în condiţiile în care, cu două săptămâni în urmă, în data de 16 septembrie, producţia totală era de 6.032 MW, din care doar 151 MW se exportau, consumul intern contabilizând 5.882 MW. La ora 19.20, consumul era 7.881 MW, iar producţia se ridica la 8.626 MW.
„Marţi a fost un consum mai mare din cauza frigului, dar şi pentru că a plouat şi a fost mai întuneric. În plus, nu funcţionează sistemul de termoficare şi fiecare şi-a băgat în priză radiatoare sau calorifere electrice“, a spus Lohan.
Export mare, preţuri mici
El a mai afirmat că marţi exportul de energie a fost de 700 MW, iar miercuri se situa la 800 MW, aproximativ 10% din producţia naţională. „Cauza este vântul, ca să-şi ia certificatele, producătorii de energie regenerabilă trebuie să vândă. Şi ca să vândă, trebuie să lase la preţ“, a completat şeful Dispeceratului Energetic.
Potrivit datelor furnizate de bursa de energie OPCOM, în data de 2 octombrie, preţul unui MWh de energie a scăzut pe timp de noapte la valori de 10 şi 15 lei. Practic, producătorii de energie verde au vândut electricitatea la un preţ foarte mic, numai ca să încaseze certificatele verzi.
Mană cerească pentru sectorul eolian
Vijeliile au fost mană cerească pentru investitorii din sectorul eolian. Ieri, producţia de energie a României era acoperită în proporţie de 21,9% din total din sectorul eolian, cărbunele aconta 24,4%, un procent d