Blocajul politic din Statele Unite ale Americii ar putea arunca ţara în incapacitate de plată, un scenariu economic apocaliptic din punctul de vedere al pieţelor, însă chiar şi dacă nu se ajunge la această variantă, închiderea sectorului public din SUA va avea un impact puternic asupra Europei dacă se prelungeşte.
SUA sunt cel mai mare partener comercial al Europei. Dacă economia americană încetineşte din cauza faptului că angajaţii din sectorul public nu îşi primesc salariile, contractorii nu sunt plătiţi, iar oamenii îşi anulează concediile pentru că obiectivele turistice americane sunt închise, Europa va suferi şi ea, pentru că cererea pentru produse europene s-ar reduce, scrie presa internaţională.
Problemele din Washington vin într-un context în care economia globală se confruntă deja cu o serie de ameninţări. Dacă în SUA Congresul nu ajunge la un acord pentru extinderea limitei de împrumut, repercusiunile ar putea deraia revenirea economică din zona euro şi ar putea extinde încetinirea economică din ţările dezvoltate. În plus, dolarul ar putea pierde teren în faţa monedei euro, ceea ce ar face produsele europene mai scumpe în America. Blocajul politic din capitala americană sporeşte incertitudinile care determină jucătorii din piaţă să fie extrem de precauţi în investiţiile de extindere şi îmbunătăţiri, precum şi în angajări.
Nivelul investiţiilor, o componentă cheie a creşterii economice, este cu 10% mai scăzut acum în Franţa şi Germania comparativ cu 2007, iar în Italia şi Spania investiţiile sunt la un nivel cu 30% mai redus şi scad în continuare, potrivit unor date ale HSBC. Şomajul în zona euro a rămas la 12% în august, cu 19,2 milioane de persoane în căutarea unui loc de muncă, potrivit unor statistici oficiale publicate recent.
Banca Centrală Europeană (BCE) se va confrunta şi ea cu noi presiuni de peste ocean, î