Agenda zilei fiind ocupată cu subiecte gen câinii vagabonzi, Roşia Montană sau mai nou ploaia, noul cod rutier ori trimiterea în judecată a lotului de antenişti, prea puţină atenţie se îndreaptă către mişcări care vor avea efecte uriaşe pe termen lung pentru România. Vorbim despre adoptarea unui nou cod silvic, o iniţiativă a liberalilor care pare să fi intrat în linie dreaptă. O lege de o importanţă crucială - deşi au fost exploatate haotic, poate chiar penal în ultimii peste douăzeci de ani, pădurile rămân una din marile bogăţii ale României.
România are circa şapte milioane de hectare de pădure şi mai mult de jumătate se află în proprietatea statului. 51% din fondul forestier se află în proprietate publică şi este administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva; 49% reprezintă proprietate privată şi este administrată de structuri silvice private; 3,28 milioane de hectare aparţin statului român; 2,08 milioane de hectare sunt în proprietatea persoanelor fizice şi juridice; 1,75 milioane de hectare sunt proprietate publică şi privată a unităţilor administrativ-teritoriale.
În România anului 2011, un hectar de pădure se vindea, în medie, cu circa 2.000 de euro, iar anul trecut se vorbea de 3.000, chiar 3.500 de euro hectarul. Asta în contextul în care prin Europa rar se mai găseşte de vânzare pădure sub zece mii de euro hectarul.
Mai mult decât atât, pădurea românească este mai bogată decât cea occidentală: volumul mediu de lemn pe hectar de pădure în ţara noastră este de 217 de metri cubi, în timp ce media europeană este de 147 de metri cubi, conform unui studiu realizat de DTZ Echinox.
În primele şase luni ale anului, în pădurile din România s-ar fi tăiat ilegal 179.950 de metri cubi de lemn, conform unor date prezentate de Curtea de Conturi. În total, vorbim de un prejudiciu material de aproximativ 8,9 milioane de euro şi o pagubă asu