* Iulian Panait a prezentat modelele "Sima" şi "Capital Partners"
Procurorii DIICOT şi magistraţii au primit lecţii despre bursă, dar şi despre "înşelăciunile" care pot avea loc pe piaţa de capital, în cadrul unui curs de formare desfăşurat, ieri, la Institutul Naţional al Magistraturii, susţinut de Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital.
Iulian Panait, lector la Universitatea Hyperion, a prezentat câteva modele prin care clienţii au fost păgubiţi pe piaţa de capital, făcând referire la cazurile "Sima" şi "Capital Partners".
Iulian Panait este şi analist în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
* Comisioane din tranzacţii excesive
În urmă cu mai mulţi ani, o firma din ţara noastră denumită "Capital Partners", fără nici o legătură cu firma de fuziuni şi achiziţii "Capital Partners" a lui Doru Lionăchescu, şi-a înşelat clienţii din România, taxându-i cu comisioane de tranzacţionare exagerat de mari.
Practic, firma "Capital Partners" din România acţiona ca introducing broker (agent de recrutare de clienţi) pentru o firmă din Cehia, fiind plătită cu un comision cotă parte din tranzacţiile pe care le generau.
Astfel, agentul din România a incitat clienţii la efectuarea de tranzacţii excesive.
Iulian Panait a dat exemplul unui client, care a investit 200.000 de euro şi deşi de pe urma tranzacţiilor a reieşit un câştig de 10.000 de euro, comisioanele de tranzacţionare au totalizat 180.000 de euro, fiind vorba de un rulaj total de 200 de milioane de euro.
La vremea respectivă, CNVM a intervenit cu sancţiuni astfel că firma din România a fost desfiinţată.
* Chitanţe false
Analistul a prezentat şi modelul de păgubire a clienţilor cu "chitanţe false".
În urmă cu câţiva ani, la un SSIF, anumiţi clienţi veneau cu bani cash pentru efectuarea tranzacţiilor, iar, în schimb, broker-ul le