Elevii preferă liceele din Roman, în locul celui din Pildeşti, pentru că nu pot fi controlaţi de părinţi.
Liceul Tehnologic “La Salle” din localitatea Pildeşti, comuna Cordun, nu şi-a îndeplinit cifra de şcolarizare. Afirmaţia aparţine conducerii liceului, iar motivaţia acestei situaţii nu este legată de scăderea naturală a numărului de elevi, ci de rigorile unui centru educativ catolic şi de iniţiativă socială care a împlinit, în luna septembrie, 13 ani de existenţă. “Mulţi dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din localitate sau din împrejurimi au ocolit liceul nostru deoarece avem un regulament care trebuie respectat. Aceştia au preferat liceele din Roman, în speranţa că părinţii nu-i pot controla”, a precizat profesoara Cristina Iştoc, directorul Liceului Tehnologic “La Salle” din Pildeşti.
Conducerea liceului din Pildeşti spune că între unitatea şcolară şi familie există o legătură strânsă. “Părinţii sunt informaţi atunci când copilul lor absentează de la şcoală şi cunosc situaţia şcolară, deoarece le este trimisă acasă. Noi spunem că avem o stare de normalitate care ne ajută să putem remedia un eventual derapaj din partea elevilor”, a spus directorul Cristina Iştoc.
Prima serie de absolvenţi ai Liceului Tehnologic “La Salle” din Pildeşti a trecut prin focul examenului de maturitate. Ca şi în alte licee, matematica a fost proba de foc, unde absolvenţii din Pildeşti s-au poticnit. Acest obstacol i-a determinat pe elevii liceului să-şi ceară transferul la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” din Săbăoani, la profilurile filologie sau ştiinţe sociale, pentru a se pune la adăpost de dificultatea exerciţiilor şi problemelor de matematică.
La înfiinţare, unitatea şcolară s-a numit Centrul “La Salle”. Ulterior, a devenit Școala profesională “La Salle”, apoi a fost transformată în Școala de Arte şi Meserii “La Salle”. Unitatea de învăţământ s-a nă