Într-un comunicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, reprezenţanţii instituţiei au precizat care sunt principalele modificări la actuala legislaţie din domeniu. Sunt vizate toate categoriile de angajaţi din sănătate, dar apar şi referiri noi în ceea ce priveşte statutul spitalelor, statutul medicilor, salarizarea, reţelele medicale, programele naţionale de sănătate şi răspunderea civilă a doctorilor.
VEZI AICI INTEGRAL MODIFICĂRILE LA LEGEA 95/ 2006 PRIVIND REFORMA SĂNĂTĂŢII
PRINCIPALELE DIRECŢII
- În domeniul MEDICINEI DE URGENŢĂ, se introduce posibilitatea ca CPU (compartimentele de primiri urgenţe) să intre în coordonarea UPU-rilor (unităţilor de primiri urgenţe), ceea ce asigură apropierea actului medical de urgenţă de cetăţean, micşorarea transferurilor din zone periferice spre capitala de judeţ, creşterea capacităţii de salvare a vieţii într-un timp cât mai scurt de la producerea evenimentului. Se prevede obligativitatea existenţei defibrilatoarelor, în zone foarte aglomerate, care să asigure intervenţii operative pentru cetăţeni (aşa cum se întâmplă peste tot în Europa).
- Dezvoltarea CENTRELOR DE PERMANENŢĂ şi întărirea rolului MEDICILOR DE FAMILIE în a asigura consultaţii de urgenţă.
- Introducerea REŢELEI SPECIALICEŞTI şi DE AMBULATORIU pentru UNIVERSITĂŢILE DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE ŞI FACULTĂŢILE DE MEDICINĂ.
- Gruparea tuturor PROGRAMELOR NAŢIONALE DE SĂNĂTATE într-o structură de specialitate a Ministerului Sănătăţii, urmând ca acestea să fie astfel mai bine coordonate şi unitar gestionate (pentru a evita repetarea unor crize precum cea a citostaticelor de la începutul anului).
- REORGANIZAREA ŞI RESTRUCTURAREA MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII ŞI A STRUCTURILOR DE SPECIALITATE, în sensul posibilităţii creării de structuri organizate pe domenii şi conduse managerial; reorganizarea structurilor şi la nivel de teritoriu pentru îm