Un surâs nu reprezintă doar modalitatea prin care arătăm că ceva anume ne face plăcere, un indicator al fericirii. Zâmbetul are un rol social mai important decât ne putem închipui, un simplu surâs influenţând în măsură destul de mare felul în care suntem percepuţi din cei din jur.
Zâmbim încă din perioada vieţii intrauterine, după cum s-a demonstrat în mod ştiinţific. Dar dincolo de o banală activare a acelor 17 muşchi faciali care sunt implicaţi în redarea unui zâmbet, această modalitate de exprimare ne aduce beneficii în viaţa de zi cu zi, după cum demonstrează mai multor studii realizate de-a lungul anilor.
Zâmbetul sincer
Oamenii au mai multă încredere într-o persoană care zâmbeşte, considerând automat că aceasta este generoasă şi înţelegătoare. Un studiu din 2007, realizat în Marea Britanie de psihologul Marc Mehu, a arătat că un surâs catalogat ca fiind sincer, aşa-numitul zâmbet „Duchenne“, declanşează dorinţa de a ne încrede în persoana care ne gratulează cu un asemenea gest de bunăvoinţă. Zâmbetul arată că suntem mai dispuşi la cooperare şi că putem fi abordaţi cu succes pentru a ne implica în rezolvarea unei probleme.
Zâmbetul vinovat
Un zâmbet îi face pe cei din jur să fie mai îngăduitori atunci când încălcăm reguli sociale general acceptate. În această situaţie, contează ca zâmbetul să fie înţeles ca o scuză sau o încercare de a cere iertare pentru neplăcerea produsă. O cercetare condusă de psihologii La France şi Hecht în 1995 a arătat că avem tendinţa de a fi mult mai indulgenţi cu persoanele care schiţează un zâmbet după ce greşesc, spre deosebire de modul în care reacţionăm atunci când nu există un astfel de răspuns din partea „vinovatului“ descoperit.
Zâmbetul ruşinat
Ai uitat de aniversarea persoanei iubite sau te-ai împiedicat şi ai căzut lat în mijlocul străzii? Ai lovit din neatenţie un copil