După ce au ajuns în fruntea comunităţii, primarii şi-au sporit averea cu suprafaţe de teren, unele moştenite, altele cumpărate.
Cei mai mulţi dintre primarii din zona rurală a Romanului şi-au retras declaraţiile de avere de pe site-urile primăriilor pe care le gestionează, iar cei care le-au postat nu le-au mai actualizat de ani buni. Toţi primarii au avut grijă să pună deoparte, chiar dinainte de a ajunge în fruntea comunităţii, o palmă de pământ, pe care au sporit-o de când localnicii i-au trimis la conducerea administraţiei publice locale.
Primarul comunei Bahna nu are declaraţia de avere la vedere, dar o “citeşte” ori de câte ori există vreun semn de întrebare legat de avutul personal. “Până să ajung primar, deţineam pe numele meu o societate agricolă. Cu câţiva ani în urmă, am câştigat un proiect SAPARD prin care am achiziţionat câteva utilaje agricole. Când am decis să candidez, am transferat această responsabilitate soţiei”, a declarat Liviu Cristian Ploşniţă, primarul comunei Bahna. PFA Ploşniţă Liviu are în arendă peste 100 de hectare de teren agricol. “Avem în arendă o suprafaţă totală de 112 hectare, din care 30 de hectare se află în proprietatea familiei”, a spus primarul comunei Bahna. Acesta spune că nu-şi propune să investească în zootehnie, în curtea acestuia coabitând doar doi cai, şapte oi şi trei purcei vietnamezi.
Declaraţia de avere a primarului comunei Boghicea datează din anul 2011. Din document aflăm că primarul Eugen Mihai a moştenit în localitatea natală Târgu Ocna, din judeţul Bacău, un hectar de teren agricol. Acesta mai spune că a dobândit aproape şapte hectare de păşune şi motivează achiziţia. “Mi-am cumpărat 30 de oi pe vremea când eram director al şcolii din Boghicea. Nu vroiam să devin fermier, pentru că eram implicat în activităţile şcolii. Când am fost ales primar, am înjumătăţit efectivul de animale şi m-am asoc