Mii de pensionari sălăjeni, din aproape toate colţurile judeţului, îşi trăiesc bătrâneţea din împrumuturi. Pentru foarte mulţi vârstinici, în aceste vremuri de criză, în care sunt nevoiţi să se descurce de la o lună la alta cu pensii mizere, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalău este singura sursă de salvare. Aici, zilnic zeci de pensionari trec pragul instituţiei pentru a se împrumuta.
Comparativ cu anii anteriori, numărul pensionarilor sălăjeni care solicită împrumuturi băneşti la CARP Zalău este în creştere. Cel puţin asta susţine şi Ioan Ivaşcău, preşedintele CARP Zalău, care a precizat că de la începutul anului şi până în prezent numărul celor care s-au împrumutat a ajuns la aproximativ 4.000 de persoane, valoarea împrumuturilor acordată fiind de peste 8,6 milioane de lei. Cei care au luat cu asalat casieria instituţiei, pentru a solicita împrumuturi sunt vârstnici aflaţi în nevoi. Unii au nevoie de medicamente, alţii vor să-şi achiziţioneze bunuri sau să-şi plătească diferite cheltuieli, iar alţii vor să-şi ajute financiar copiii, pentru ca şi ei, la rândul lor, să scape de diferite probleme financiare. “Nu pot să vă spun cu exactitate pentru ce se împrumută pensionarii membri CARP Zalău. Până anul trecut, încă mai ştiam şi se mai justificau, cei care solicitau împrumuturi băneşti, la ce vor folosi banii. Problemele fiecărui sunt diferite. Unii au pensii foarte mici din care de abia pot să trăiască de la o lună la altă, fără a mai pune la socoteală faptul că au nevoie de medicamente. Majoritatea sunt clienţi fideli, se împrumută, rambusează împrumutul şi apoi solicită altul”, spune preşedintele CARP Zalău.
De ce CARP?
Foarte mulţi pensionari susţin că au nevoie de împrumuturi băneşti, însă instituţiile finaciare bancare, din piaţa sălăjeană, impun tot felul de condiţii, pe care vârstnicii nu le îndeplinesc. “Am o pensie puţin