Corigenți la educație sexuală, românii sunt pe primul loc în Europa la sifilis, considerată o boală a lumii a treia. Focarele s-au dezvoltat cu precădere la granițele țării, unde prostituția e în floare.
Dacă România se află printre ultimele ţări în ceea ce priveşte nivelul economic, în ceea ce priveşte unele boli cu transmitere sexuală ţara noastră ocupă primul loc. Spre exemplu, peste un milion de români suferă de o boală căpătată în urma contactului sexual neprotejat. Ciudat este că, deşi ţara noastră este prima din Europa în ceea ce priveşte bolnavii de sifilis, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre alte boli precum Chlamydia sau gonoreea deşi în alte ţări acestea sunt des întâlnite. Singura explicaţie oferită de specialişti este că românii nu raportează toate cazurile existente, potrivit doctorulzilei.ro.
România are cei mai mulţi bolnavi de sifilis (cea mai mare incidenţă a sifilisului - 11 cazuri la 100.000 de locuitori - dublu faţă de media europeană - 4.9 cazuri la 100.000 de locuitori). Chiar dacă, din acest punct de vedere stăm mai bine decât în urmă cu 30 de ani, incidenţa din 2011 a fost cu 30% mai mare faţă de anul precendent.
„Rata mare de sifilis nu este motiv de panică din punct de vedere medical, pentru că boala este perfect tratabilă de peste 70 de ani, însă este un indicator al comportamentului sexual al românilor, care pare să fie unul neglijent. Trebuie lucrat în continuare la acest capitol. Olanda, care deşi este o ţară foarte libertină, are o rata de BTS foarte mică", spune medicul dermato-venerolog Cătălin Popescu, de la Spitalul Colentina.
Tinerii între 20 şi 34 de ani sunt cea mai afectată categorie socială. În ceea ce priveşte zonele cu cei mai mulţi bolnavi, acestea sunt, în general, cele de la graniţă (Galaţi, Constanţa, Arad şi Satu-Mare) sau în zone sărace (până la 25 de cazuri la 100.000 de locuitori), precum B