Zeci de vrânceni au ajuns la spital, în ultima perioadă, după ce au consumat ciuperci. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atenţionează populaţia că ciupercile culese din diferite locuri pot produce intoxicaţii grave, din mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură, boala putând fi chiar letală. „Având în vedere că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cazuri de intoxicaţie cu ciuperci, atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun consumând ciuperci culese din pădure, câmp, fâneţe sau alte zone. Ciupercile culese din aceste locuri sau cumpărate de la vânzători ambulanți pot produce intoxicaţii grave, care pot apărea din cauza mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură. Astfel, chiar și persoanele care pretind că sunt bune cunoscătoare ale speciilor de ciuperci pot cădea victime ale ciupercilor toxice”, atenționează specialiștii DSP Vrancea.
Specialiștii DSP avertizează că substanţele toxice conţinute de ciuperci nu pot fi înlăturate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare. După ingerarea ciupercilor toxice, primele simptome pot apărea la câteva minute sau la câteva ore, în funcție de perioada de incubație. „Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă, deoarece se poate solda cu decese. Primele simptomele ce pot apare la câteva minute după ingestie sau după 3-6 ore şi chiar mai mult şi constau în dureri abdominale, greţuri şi vărsături, transpiraţie abundentă, diaree apoasă şi urât mirositoare, furnicături ale extremităţilor, iar în formele grave - stare confuzională, halucinaţii, convulsii, comă. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului