Numită "ucigaşul silenţios", hipertensiunea nu se vindecă, dar poţi învăţa să trăieşti cu ea dacă o tratezi şi adopţi un stil de viaţă sănătos. Altfel, boala te poate ucide.
La nivel mondial, circa nouă milioane de oameni sunt răpuşi, anual, de hipertensiune. Boala afectează ochii, rinichii, creierul şi inima, iar când valorile ei sunt mult peste normal, există riscul de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare.
Care este valoarea normală
"Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, valoarea optimă a tensiunii arteriale este de 120 (tensiune sistolică)/80 (tensiune diastolică) mmHg. Când aceasta ajunge la 140/90 mm Hg, trebuie să mergeţi la medic pentru că există riscul să faceţi accident vascular cerebral sau să dezvoltaţi o boală cardiovasculară", explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Vârsta modifică valorile
"Dacă pentru persoane care au între 20 şi 24 de ani, valoarea normală este 117/77 mmHg, pentru cele cu vârste între 60 şi 64 de ani, valoarea normală este 134/87 mmHg. Potrivit unui studiu, riscul de hipertensiune la persoanele sub 55 de ani este mai mic pentru femei decât pentru bărbaţi. Se pare că, până la instalarea menopauzei, organismul femeilor este mai ferit de această afecţiune", susţine dr. Luca.
Ce ai voie şi ce nu
"Dieta unui hipertensiv presupune reducerea sau chiar eliminarea consumului de sare. Pentru a potenţa gustul mâncărurilor, puteţi înlocui sarea cu mirodenii precum usturoi, chimen, oregano, busuioc. De asemenea, renunţaţi la prăjeli, alcool, grăsimi, tutun, conservanţi, zahăr şi arome sau coloranţi artificiali. Evitaţi şi cafeaua pentru că stimulează secreţia de adrenalină şi, implicit, creşte tensiunea. Pentru normalizarea tensiunii, puteţi lua suplimente de potasiu sau să consumaţi caise, banane, portocale, ţelină, ca