Piata de factoring a inregistrat o contractie de circa 15-16% in prima jumatate a acestui an, raporatat fata de volumele totale ale anului trecut, se arata intr-o evaluare interna a Asociatiei Romane de Factoring (ARF).
Daca avem in vedere o segmentare a categoriilor de servicii de factoring, s-a inregistrat o usoara crestere de 4-5 procente pe zona de factoring de export (sustinuta si de evolutia peste asteptari a sectorului agricol), in schimb factoringul intern si cel de import au inregistrat scaderi intre 2 si 23 de procente.
„Diminuarea volumelor in primele sase luni are ca si cauze principale reducerea fondurilor alocate pentru proiectele de investitii, nivelul scazut al consumului, cat si de scaderea importurilor. Totusi, trebuie mentionat ca, in mod traditional, piata de factoring are o dinamica pozitiva mai pronuntata in a doua parte a anului comparativ cu primele sase luni. Astfel, la nivel de an 2013, ne asteptam la o evolutie pozitiva a pietei de factoring, in sensul mentinerii nivelului inregistrat in 2012, in ciuda numeroaselor elemente de piata cu impact negativ“, a declarat Bogdan Rosu, presedintele ARF.
Piata de factoring a inregistrat anul trecut o crestere semnificativa, cu 12,8% fata de nivelul inregistrat in 2011, ajungand la un nivel record de aproape 3 miliarde de euro.
Factorii care pot majora piata
“Daca luam in considerare contextul economic extrem de dificil din acest an, in principal pentru IMM-uri dar nu numai, o astfel de evolutie, in spatiul nostru de activitate, va fi una multumitoare si aproape de termenii previzionati. Consideram ca o crestere a pietei de factoring de pana la 5 procente este posibila in contextul reluarii investitiilor si al unui impact pozitiv al noilor prevederi cu privire la insolventa, prevederi care speram sa asigure un mediu de business mai corect, det