Scris de Călin Corpaş - Se întocmeşte deja o strategie regională pe un schelet format din şase regiuni, cu capitala la Cluj. Oradea şi Crişana, pe nicăieri.
România îşi propune ca în exerciţiul bugetar european 2014-2020 să atragă substanţial mai multe fonduri europene decât a făcut-o până acum. Bruxelles-ul aşteaptă în continuare să vadă o strategie naţională viabilă, prin care România ar putea atrage mai eficient fondurile. Totuşi, instituţiile româneşti, în frunte cu Guvernul, par să aibă şi acum temele nefăcute.
Este de notorietate felul în care, în luna iunie a acestui an, Comisia Europeană respingea draftul Acordului de Parteneriat pe care Guvernul României îl trimitea Comisiei, pentru perioada 2014 – 2020. Funcţionarii europeni cataloga documentul ca unul imatur, neprofesionist realizat, plin de „copy/paste”.
În octombrie, România va trebui să trimită un nou draft către CE, la care vor contribui inclusiv agenţiile de dezvoltare regională. Judeţul Bihor ţine de ADR Nord-Vest, cu sediul în satul Rădaia, lângă Cluj-Napoca.„Parlament regional” consultativ
ADR Nord-Vest întocmeşte o strategie de dezvoltare regională pentru 2014-2020, forma finală nefiind încă lansată. În acest sens, a fost înfiinţat un comitet regional de planificare (CRP), cu rol consultativ, a cărui primă şedinţă a avut loc vineri, la sediul ADRNV, din satul Rădaia de lângă Cluj-Napoca. Un soi de parlament regional, cu rol consultativ, ce s-ar mai întâlni anul acesta de două ori. Aşadar, contribuţia acestuia la strategiile regionale va fi la fel de mare sau de mică cât o va permite chiar ADRNV, agenţia condusă de orădeanul Marcel Boloş. Din acesta fac parte reprezentanţi ai tuturor sectoarelor sociale, de la instituţii guvernamentale şi autorităţi judeţene/locale, până la ONG-uri şi minorităţi. Teoretic, de la membrii selectaţi în CRP se aşteaptă observaţii, sugestii, pr