Primarul Nicolae Robu afira recent că îşi doreşte înfiinţarea unui consiliu consultativ al minorităţilor din Timişoara. Marţi, 1 octombrie, edilul şi-a pus ideea în practică şi i-a invitat la primărie pe reprezentanţii minorităţilor din oraş.
Şedința de constituire a Consiliului Consultativ al Minorităților a început la ora 12.30. Formaţiunile care au dat curs invitaţiei primarului au fost Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Uniunea Ucrainienilor, Uniunea Bulgară, Uniunea Sârbilor din România, Cehia/Consulatul Cehiei, Comunitatea italiană/Confindustria România, Timiș, şi Comunitatea evreilor.
„Noua structură va funcționa pe baza unui regulament de funcționare, în cadrul acestuia urmând a fi stabilite zonele de interes, de competență, structura organizatorică, modul de conducere și funcționare, precum și toate celelalte detalii cu caracter administrativ. Aceste aspecte vor fi analizate/dezbătute în cadrul următoarei întâlniri. În decurs de 10 zile, până la următoarea întâlnire, toți reprezentanții participanți au fost invitați să prezinte în scris câte o informare oficială, care să conțină o scurtă prezentare a principalelor probleme cu care se confruntă minoritatea pe care o reprezintă. Aceste probleme vor fi centralizate, urmând să se realizeze de comun acord o prioritizare a acestora, precum și analizarea tuturor aspectelor”, au transmis reprezentanţii Primăriei Timişoara.
„Propunerea de înfiinţare a comisiei a venit din partea UDMR”
Preşedintele UDMR Timiş, Halász Ferenc, este de părere că înfiinţarea unei astfel de comisii era necesară, minorităţile fiind în prezent slab reprezentate în consiliul local. De altfel, însăşi ideea înfiinţării Consiliului Consultativ al Minorităților i-a fost înaintată primarului de către UDMR.
„Am solicitat ca primăria să elaboreze un regulament de