În curtea unei biserici din Alba Iulia s-a desfăşurat miercuri, 2 octombrie 2013, acţiunea de deshumare pe cale arheologică a osemintelor fostului episcop greco-catolic, Atanasie Anghel. La sfârşitul secolului al XVII-lea, Atanasie Anghel a fost mitropolitul românilor din Transilvania.
Osemintele vor fi depuse până în 15 octombrie la Catedrala Greco-Catolică din Blaj, unde va avea loc un parastas, la împlinirea a 300 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Bisericii Române Unite cu Roma. Decizia de deshumare a fost determinate şi de o sentinţă în justiţie prin care greco-catolicii au pierdut dreptul de proprietate asupra terenului şi a bisericii „Sfânta Treime“,care deserveşte Parohia Maieri II din Alba Iulia, situată pe str. Iaşilor la nr. 69.
După deschiderea mormântului a avut loc o slujbă religioasă. Ulterior, osemintele au fost scoase şi transportate la serviciul de medicină legală Alba, de unde vor ajunge în final la Blaj. Acţiunea a fost desfăşurată de o echipă specializată de arheologi, la iniţiativa Bisericii Române Unite cu Roma, Mitropolia Greco-Catolică din Blaj în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Atanasie Anghel s-a născut în satul Bobâlna din judeţul Hunedoara unde tatăl său, Ioan Popa, era preot. Familia sa făcea parte din categoria micii nobilimi ardelene, părintele său fiind nobil de Ciugud. A fost hirotonit preot în vremea păstoriei lui Varlaam, care a fost mitropolit al românilor din Ardeal între anii 1685 şi 1692. La intrarea în cinul călugăresc a primit numele de Atanasie. Nu se cunoaşte anul naşterii sale, însă pe baza unor informaţii documentare cu privire la data sfinţirii sale ca preot, se poate presupune că în anul 1697 Atanasie ar fi fost deja în vârstă de vreo 30 de ani.
Atanasie Anghel a fost ales mitropolit al