Academia Şcolilor din Europa Centrală (aces) invită peste 200 de elevi şi profesori la un nou eveniment internaţional între şcoli.
15 ţări, printre care şi Republica Moldova, fac parte din reţeaua internaţională de şcoli aces, care organizează în fiecare an un concurs de proiecte dezvoltate prin parteneriate internaţionale între şcoli. În acest an, peste 500 de şcoli au participat la această competiţie, iar tema ediţiei a fost „Diversitatea“.
Reprezentanţii şcolilor selectate se întâlnesc la evenimentul de lansare a unei noi ediţii aces, care se desfăşoară între 30 septembrie şi 4 octombrie, la Bucureşti. La deschidere au participat Liliana Preoteasa, şefa Direcţiei Educaţie Timpurie, Şcoli, Performanţă şi Programe din cadrul Ministerului Educaţiei din România, şi Ani Matei, secretarul general al Comisiei Naţionale UNESCO, care au salutat călduros elevii şi profesorii şi i-au felicitat pentru ideile lor de proiecte inspirate.
44 de proiecte în care participă 105 şcoli din 15 ţări au fost selectate de către un juriu internaţional, compus din experţi în educaţie, şi vor primi granturi pentru a aplica ideile lor. Patru din cele 105 şcoli selectate sunt din Moldova. Participanţii se întâlnesc cu semenii lor din Europa Centrală şi de Sud-Est, pentru a cunoaşte metode alternative de predare şi de învăţare, precum şi instrumente şi metode noi care să-i ajute să-şi implementeze proiectele.
Cum arată o clasă de elevi europeană?
„Nu este ca de obicei la şcoală, unde trebuie să participi la cursuri, iar profesorii stau în faţa studenţilor, care sunt doar ascultători pasivi“, explică Tadeja Vaupotič, student şi membru al Consiliului aces. Este un spaţiu educaţional dinamic, care oferă diverse oportunităţi de a obţine noi cunoştinţe şi competenţe. Diversitatea este realitatea în cea mai mare sală de clasă din Europa: peste 200 de persoane de diferite