Temperaturile scăzute din ultimele zile i-au determinat pe şeffii regiei clujene de termoficare să pornească sistemul centralizat de încălzire din oraş. Nu toţi abonaţii RAT sunt, însă, bucuroşi că au deja căldură în calorifere. Pensionarii se plâng că vor avea facturi prea mari. Clujenii care s-au debranşat de la sistemul centralizat şi au centrale pe gaz spun că au făcut o afacere bună.
Reprezentanţii Regiei Autonome de Termoficare (RAT) au anunţat că au pornit sistemul de încălzire încă din 30 septembrie, după trei zile consecutive cu temperaturi sub 10 grade celsius.
"Temperaturile asa cum stim au scazut foarte mult in municipiul nostru si implicit am fost pregatiti si am putut porni livrarile de incalzire; anul trecut a fost un an mai cald, in 2011 undeva pe la 2 octombrie. Au mai fost situatii in 2007 si 2008 cand s-a pornit la sfarsit la sfarsit de septembrie", a precizat Cătălin Tătaru, director de producţie al RAT.
Pensionarii cu venituri mici spun că RAT le livrează prea multă căldură şi se tem că vor plăti facturi mari.
"Sub 10 grade este noaptea, dar acum nu este sub 10 oricum ai pune termometru... este mai mult.. e normal ca sa platesti sa incalzim peretii, sa incalzim afara? ca deschidem geamul asa cald este", a specificat Miklos Dioszegi, pensionar.
"Pai da o fost frig... facturile o sa fie... si acum ce sa fac? Am o pensie de 667 lei, de unde oi plati?", a precizat Nastasia Socaciu, pensionară.
Preţul gigacaloriei în sistem centralizat la Cluj-Napoca este acelaşi de 4 ani, 165 de lei, dar primarul le-a dat astăzi clujenilor o veste proastă.
"Probabil la anul va trebui sa reevaluam pretul gigacalorie dar anul acesta il mentinem la acelasi cost", a menţionat primarul Emil Boc.
Clujenii care şi-au montat centrale pe gaz spun că plătesc facturi cu 100 de lei mai mici decât vecinii racordaţi la sistemul central