Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia l-a deferit justiţiei pe administratorul unei societăţi comerciale care a efectuat săpături neautorizate într-un şantier arheologic şi a descoperit o statuie de marmură pe care nu a predat-o autorităţilor. Şoaită Ioan Ciprian este acuzat de furt calificat.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia. Inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. Potrivit procurorilor, în luna martie 2012, când o echipă a firmei sale, efectua lucrări de săpături în Alba Iulia, cartierul Partoş, pe strada Dacilor, a descoperit o statuie din marmură albă a lui Hercule, fragmentată. Bărbatul nu a ţinut cont de obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat şi transportat la domiciliul său statuia, compusă din corpul personajului şi o gambă ruptă.
La 13 septembrie 2013, poliţisti din IPJ Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum. În seara zilei de 17. 09. 2013, inculpatul Şoaită Ioan-Ciprian a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict, aflată asupra sa, pentru care cerea suma de 6.000 euro. Piesele au fost ridicate şi depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Bărbatul a fost reţinut şi arestat preventiv.
”Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că alte 8 fragmente cuprinzând baza statuii, au fost luate de un alt făptuitor, din săpătura aflată în faţa casei sale, fără să cunoască semnificaţia acestora. Cu ocazia percheziţiei domiciliare din 18. 09. 2013, părţile componente susmenţionate au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită.