Miniştrii USL nu au reuşit să ajungă la un punct de vedere comun pe proiectul de modificare a Codului Rutier, astfel că Guvernul a amânat decizia pentru o dată ulterioară. Proiectul este propus de PNL, are sprijinul declarativ al premierului Ponta, dar nu şi pe cel al PSD. Social-democraţii vor ca proiectul să fie aprobat prin lege, de către Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă.
În proiectul de modificare a Codului Rutier, ministrul liberal Radu Stroe propune sancţiuni mult mai aspre pentru şoferii indisciplinaţi, precum majorarea amenzilor până la 9.600 lei şi suspendarea permisului de conducere până la doi ani. Sancţiunea de suspendare a permisului pentru doi ani se va aplica în cazul accidentelor grave provocate din cauza: consumului de alcool; depăşirii cu peste 60 km/h a limitei de viteză; circulaţiei pe contrasens; trecerii nepermise a căii ferate, se precizează în documentul întocmit de MAI. Cu sprijinul PNL, Radu Stroe vrea ca noile reguli să fie aplicate imediat, prin ordonanţă de urgenţă.
De partea cealaltă, social-democraţii spun că sancţiunile sunt mult prea aspre, că ar trebui raportate la salariile românilor, dar şi că astfel de modificări trebuie decise în urma unor dezbateri de Parlament, nu prin ordonanţă de guvern. Chiar înainte de şedinţa de guvern, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că „poate ar trebui o dezbatere în Parlament”, argumentând că „este vorba de un document extrem de important cu efecte supra tuturor pentru că toți avem ori mașină, ori mergem cu bicicleta ori suntem pietoni”. „O să discutăm astăzi care este cea mai bună variantă”, a adăugat Dragnea.
Proiectul de modificare a Codului Rutier s-a aflat pe agenda oficială a şedinţei de guvern. De altfel, la începutul şedinţei, premierul Victor Ponta a anunţat că susţine principiul de baza al Codului Rutier, şi anume siguranţa. „Siguranţa şi toleranţă zero faţă d