Singura fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus din România va fi finalizată în luna decembrie, la Năneşti, printr-un proiect derulat de Cooperativa Agricolă Compostar. Investiţia este finanţată din fonduri europene şi are o valoare de peste 4 milioane euro, inclusiv TVA, iar investitorii spun că vor fi folosite cele mai moderne utilaje, iar fabrica va fi cea mai modernă din Europa. Proiectul, care presupune şi o fabrică de procesare a ciupercilor, va fi vizitat, vineri, de directori ai Camerelor Agricole din ţară, veniţi la Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus“ 2013.
Cooperativa Agricolă Compostar va finaliza în luna decembrie lucrările la singura fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus din România. Investiţia ar fi trebuit finalizată în urmă cu un an, însă criza financiară din Cipru şi Italia a afectat şi acest proiect. În aceste condiţii, investitorii au obţinut o amânare a termenului de finalizare a proiectului. Până acum a fost deja realizată fabrica de conserve, unde au început deja probele tehnologice şi se fac demersuri pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor şi avizelor legale. De asemenea, a fost finalizată şi ferma de ciuperci, unde este folosit, pentru moment, compost de import.
Reprezentanţii Cooperativei spun că din cauza crizei financiare, s-a renunţat la achiziţia utilajelor din Italia pentru fabrica de compost şi a fost ales un furnizor olandez, considerat numărul unu în domeniu din lume. „Credem că va fi cea mai modernă fabrică din Europa. Cel puţin aşa ne-a promis furnizorul olandez“, au spus reprezentanţii Compostar. La acest moment, lucrările de construcţii sunt finalizate în proporţie de 80%, iar în noiembrie vor veni utilajele din Olanda, astfel încât în decembrie să fie realizate probele tehnologice.
Aceştia spun că există piaţă pentru creşterea ciupercilor pleurotus