Începând de astăzi, timp de două zile, cei care circulă cu metroul pe ruta Berceni-Pipera vor avea parte de o călătorie specială, menită să le însenineze ziua.
„Urmează staţia Universitate cu peronul pe partea stângă“, aşa încep o sumedenie de călătorii obişnuite cu metroul bucureştean, căruia îi trec pragul, zi de zi, peste 700.000 de călători. Bătrâni, tineri, doamne cochete şi domni cu serviete diplomat străbat Capitala în lung şi lat cu ajutorul metroului. Ca să omoare timpul, mulţi călători se adâncesc în lecturi sau îşi vâră nasul în telefoanele mobile. Acelaşi traseu monoton în fiecare zi. Din zori de zi şi până în miez de noapte, iar şi iar. Dar în această dimineaţă s-a întâmplat ceva, jos, la metrou. Altceva. O mână de oameni aşteptau la Universitate un altfel de tren. Printre oamenii de pe peron s-au aflat poetul Emil Brumaru şi doi „împătimiţi până la moarte de muzică“, după cum i-a numit chiar scriitorul, solistul Adrian Despot şi rapper-ul Deliric.
Cafea şi poezie, în subteran
Este trecut de ora 10.00. Metrourile trec rând pe rând, pline până la refuz, poate din cauză că a început un nou an universitar, poate pentru că plouă de aproape trei zile fără oprire. După o îndelungă aşteptare, apare şi metroul nostru, un metrou care avea să ne poarte în lumea versurilor. Păşim în el ca într-un loc sfânt, căci în această dimineaţă, Julius Meinl a tapetat metroul bucureştean cu peste 260.000 de post-it-uri cu versuri. De la Nichita Stănescu şi Mihai Eminescu, până la Mircea Cărtărescu sau Iv cel Naiv, versurile a peste 30 de poeţi „s-au lipit“ peste tot în metrou.
Julius Meinl, „Inspiring poets since 1862“, este o companie deţinută de familia Meinl din Austria, care şi-a clădit averea cu ajutorul comerţului cu cafea încă din vremea Imperiului Habsburgic. Dobri Tibor (Managing Director CEE South East, Julius Meinl), a u